Kanlı Ay Tutulması Amerika, Antarktika, Avrupa, Afrika, Doğu Pasifik, Yeni Zelanda, Doğu Avrupa ve Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde tamamen ya da kısmen göründü.
Heyecan verici gökyüzü olayında Ay, Güneş Tutulması’nda olduğu gibi kararmadı. Bunun yerine kırmızı veya turuncu tonlarında parladı. Ancak Ay, kan kırmızısına dönmeden önce donuk kömür renginde gözüktü. Bu rengin, gezegenimizin atmosferindeki parçacıklara bağlı olarak değişebildiğini hatırlatalım. Örneğin, Güney Pasifik Okyanusu’ndaki Tonga Krallığı’nda yakın zamanda meydana gelen bir volkanik patlama nedeniyle stratosfere yayılan kül bulutlarının, Ay’ı daha kızıl gösterme olasılığı bulunuyor.
Tabii Ay tamamen siyaha dönmese de gökyüzü önemli ölçüde karardı ve Samanyolu daha net bir şekilde gözüktü.
Güneş Tutulması’nın ne kadar deneyimlenebileceği gözlemicinin konumuna bağlı. Fakat Ay, gökyüzünde görülebildiği müddetçe Ay Tutulması’nı izleyebilirsiniz. Ayrıca özel ekipman gerektiren Güneş Tutulması’ndan farklı olarak, Ay Tutulması’nı çıplak gözle görebilirsiniz.
TAM AY TUTULMASI NEDİR? NEDEN ‘KANLI AY’ DENİR?
Ay Tutulması, Dünya’nın Güneş ile Ay arasına girerek Ay’a düşen ışığı kesmesiyle gerçekleşiyor. Ay Tutulması sırasında Dünya’nın gölgesi Ay üzerinde görülüyor.
NASA’ya göre Ay bütünüyle Dünya’nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı, Ay’a ulaşıyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya’nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya ‘Kanlı Ay tutulması’ da deniliyor.